Zonkracht: wat is dat eigenlijk?

 

Elke dag krijg je bij het weerbericht een zonkracht mee in de vorm van een cijfer: 0, 2, 5 of 7.
Maar wat is dat nou eigenlijk?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling in het zonlicht die de aarde bereikt.
Dat wordt uitgedrukt in een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe sneller je huid verbrandt

Lees ook het artikel: UV-index

Maximale zonkracht

In Nederland heb je in de zomer een maximale zonkracht van 8. Het is dan niet verstandig om langer dan 15 minuten in de zon te zitten zonder bescherming. Zo snel begin je al te verbranden!
Maar ga je in de zomervakantie naar bijvoorbeeld Spanje of Zuid-Frankrijk, houd dan rekening met zonkracht 10. En dichter bij de evenaar kan de zonkracht zelfs oplopen tot 15!

Wat bepaalt die zonkracht?

Er zijn twee factoren die de hoogte van de zonkracht bepalen;

1. De stand van de zon

In de winter staat de zon laag, de weg van de UV-stralen door de dampkring is dan langer. Zonnestralen verliezen onderweg een deel van hun kracht. De ozonlaag en deeltjes in de lucht reflecteren een deel van die straling.  waardoor de zonkracht lager uitpakt. In de zomer staat de zon hoog en is de weg voor de zonnestralen korter. Er wordt minder zonlicht weerkaatst en meer UV-straling bereikt dan de aarde.

2. Bewolking

Door bewolking kan de zonkracht wel met meer dan de helft lager uitpakken. Maar bewolking kan zonlicht ook weer terugkaatsen naar de aarde, via sneeuw, gebouwen of water. Bewolking houdt niet alle stralen tegen, net als achter glas of onder een parasol.

Hoe hoger de temperatuur, hoe meer zonkracht?

Nee! de temperatuur heeft totaal geen invloed op de hoogte van de zonkracht. Op een koele zonnige dag kan de zonkracht net zo hoog of zelfs hoger zijn dan op een warmere dag. Zoals tijdens wintersport. Warm weer gaat wel vaak samen met weinig wolken en een hoogstaande zon, dus een hogere zonkracht.

De piek van de zonkracht ligt dan ook over het algemeen tijdens de zomermaanden.

Wat is de zonkracht van vandaag?

Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De zonkracht zegt hoe snel je huid kan verbranden door blootstelling aan ultraviolette (UV-)straling van de zon. Op lange termijn is huidverbranding door UV de belangrijkste oorzaak van huidkanker. UV-straling is ook slecht voor je ogen. Zonbescherming is daarom belangrijk. Bekijk hier de zonkracht van vandaag!

Goed smeren dus!

Bron: Buienradar.nl

Deel dit bericht

CareLyn doneert voor iedere verkochte liter zonnebrandcrème een financiële bijdrage aan het goede doel.

Volg Carelyn: