Welke SPF is voor mij geschikt?

Het verschil tussen SPF 30 en SPF50…

Je kunt je huid op verschillende manieren beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Volgens richtlijnen van het KWF is het algemene advies: Vermijdt de zon tussen 12 en 15 uur, draag zonwerende kleding of hoed én smeer je om de 2 uur in met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30.

Wat betekent SPF?

Zonnebrandcrèmes worden verkocht met verschillende beschermingsniveaus, het zogenaamde SPF.
SPF = Sun Protection Factor. Dit bepaalt de mate van bescherming tegen UVB stralen. UVB stralen veroorzaken roodhuid en zonnebrand. Een SPF geeft aan hoeveel keer je langer in de zon kan blijven vergeleken met geen gebruik van zonnebrandcrème. Dat heeft te maken met de hoeveelheid UV-stralen die geabsorbeerd worden door de zonnebrandcrème. Een SPF biedt alleen bescherming tegen UVB stralen, dus het verbranden van de huid, maar niet tegen UVA-stralen, die huidveroudering veroorzaken! Er zijn ook zonnebrandcrèmes die een breedspectrum bescherming bieden. Dit betekent dat de zonnebrand zowel tegen UVA als UVB stralen beschermt.

Beschermingsniveaus

 Er zijn verschillende beschermingsniveaus te koop in de winkel:

Lage bescherming SPF6, SPF10
Medium bescherming SPF15, SPF20, SPF25
Hoge bescherming SPF30, SPF50
Zeer hoge bescherming SPF50+

Een SPF geeft dus aan hoeveel keer je langer in de zon kunt blijven vergeleken met geen gebruik van zonnebrandcrème. Het is echter niet zo dat het absorberend vermogen van een SPF 30 twee keer zo groot is dan die van SPF 15. Hoe hoger de factor des te minder de verschillen. Zo heeft een SPF 30 ongeveer 96.7% absorptievermogen. Een SPF50 heeft een absorptievermogen van 98%. Een andere belangrijke factor is de hoeveelheid gebruikte crème. Idealiter wordt er een hoeveelheid van 2mg per cm2 over de huid uitgesmeerd. Bij minder neemt de SPF logaritmisch af. De helft minder smeren geeft 25% van de op de verpakking genoemde SPF. Een SPF30 is dan feitelijk nog maar een SPF7!

Kies je voor SPF30 of SPF50?

Aangezien de mate van bescherming tussen SPF30 en SPF50 zeer gering is, maar 1,3%, adviseren we om een zonnebrandcrème met SPF30 te gebruiken. SPF30 is makkelijker smeerbaar en goedkoper voor de portemonnee. Met een hogere factor denken mensen dat hen na een keer insmeren niets meer kan overkomen. Ze zijn geneigd langer in de zon te blijven zitten en zich minder vaak in te smeren. Niets is minder waar! Met gebruik van een SPF30 denk je er sneller over na om je nog eens in te smeren. Je bent je er beter van bewust dat je niet continu beschermd bent. Leren smeren is daarom van groot belang! Er is geen een zonnebrandcrème die 100% bescherming biedt. Om die reden mag de term sunblock ook niet meer gebruikt worden.

De CareLyn SPF30 zonnebrandcrème biedt een breedspectrum bescherming voor de huid, dus zowel UVA- als UVB-stralen worden geabsorbeerd. De zonnebrandcrème is makkelijk smeerbaar, waterresistent, pH-neutraal, hypoallergeen en glutenvrij. Zeer geschikt voor de allergische huid, maar ook voor de gevoelige kinderhuid. Kijk voor meer informatie op: www.carelyn.nl.

Deel dit bericht

CareLyn doneert voor iedere verkochte liter zonnebrandcrème een financiële bijdrage aan het goede doel.

Volg Carelyn: