UV-index

Hoe wordt de UV-index bepaald?

UV-index, ook wel zonkracht genoemd, is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. De zonkracht verschilt niet alleen per seizoen, maar zelfs per dag. Wanneer de zon hoger staat, neemt automatisch ook het UV-zonlicht toe. De hoeveelheid UV-straling wordt overigens nog meer beïnvloed door: de hoeveelheid wolken, het vocht of stof in de atmosfeer en de hoeveelheid ozon. Fabel die we ook meteen de wereld uithelpen: de warmte heeft invloed op de zonkracht. Juist niet! Op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag.

UV-index

 

Zonkracht Omschrijving Roodkleuring onbeschermde huid na x minuten Huid verbrandt
1-2 vrijwel geen zon 100 – 50
3-4 zwakke zon 35 – 25
5-6 matige zon 25 – 15 gemakkelijk
7-8 sterke zon 15 – 10 snel
9-10 en hoger zeer sterke zon minder dan 10 zeer snel

Genoeg moeilijke theorie, wat zegt de UV-index nu over wel of niet smeren?

De zonkracht bepaalt hoe lang een onbeschermde huid kan worden blootgesteld aan UV-straling zonder te verbranden. Hier geldt wel: hoe hoger de zonkracht, hoe belangrijker het is om de huid te beschermen. Overigens raden wij aan om je huid elke dag te beschermen tegen de zon, dus ook in de winter (ja, zeer zeker!) en ook op de dagen dat het helemaal niet zo warm is. Om zo het schadelijke effect van de zon en huidveroudering tegen te gaan. Gebruik gedurende het jaar minimaal factor 15.

Om het overzicht te behouden hebben we hieronder een tabel gemaakt waarbij direct duidelijk wanneer je écht moet gaan smeren. Dit is wanneer de UV-index 3 of hoger is. Meestal is dat in Nederland vanaf april tot oktober het geval. Smeer je op zonnige dagen om de twee uur in, liefst met factor 30. Als je veel hebt gezwommen of gezweet, raden wij aan om nog een keer extra in te smeren.

Als de zonkracht 4 of hoger is raden wij aan om tussen 12:00 en 15:00 uur om de zon te mijden. Je kunt jezelf dan ook niet 100% beschermen met een parasol of het opzoeken van de schaduw, dus dan is smeren als nog belangrijk.

Lees ook het artikel: Zonkracht, wat is dat eigenlijk?

Waar kan ik de UV-index indicatie vinden?

Elke dag wordt de verwachte zonkracht voor Nederland (en de rest van de wereld) gemeld op de website van knmi.nl, rivm.nl én KWF kankerbestrijding heeft een special app ‘Zonkracht’ ontwikkeld.

Deel dit bericht

CareLyn doneert voor iedere verkochte liter zonnebrandcrème een financiële bijdrage aan het goede doel.

Volg Carelyn:
Nederland gaat veilig de zon in met CareLyn!

Inhoudelijke bron KWF Kankerbestrijding / www.kwf.nl

Hygiëne is vandaag de dag één van de belangrijkste aandachtspunten. Door het gebruiksgemak van de zonnebrandcrème dispenser draagt CareLyn bij aan een betere hygiëne in de samenleving.

De plastic tubes zonnebrand die gebruikt worden door verschillende mensen en daardoor onhygiënisch zijn, zijn verleden tijd. We dringen op deze manier ook de hoeveelheid plastic terug.

De zonnebrandcrème dispenser is eenvoudig op te hangen, zichtbaar voor iedereen en met een simpele tap aan de hendel ben je voorzien van zonnebrandcrème. Zo wordt smeren net zo vanzelfsprekend als handen wassen.

Wilt u meer informatie, of een bestelling plaatsen?

Neem dan contact met ons op via:
info@carelyn.nl of 073-6277740

Dispenser

Navulflesje 30ml

Navulflesje - 100ml

Navulcontainer 1 liter

Navulcontainer SPF30 zonnebrandcrème

Smeerbox